כך תבחרו את הקומקום הבא שלכם

כבר מזמן שהקומקום החשמלי הפך להיות מוצר הכרחי, ואפילו סוג של רהיט במטבח. הצרכן יכול לבחור מתוך אינספור עיצובים, תצורות, ומפרט המציע קיבולת והספק שונים ולצידם אמצעי סינון ובטיחות מגוונים. במדריך זה נספר על קומקומים וגם על אחיהם, התרמוסים והמיחמים החשמליים.

עיצוב וצורה

כיום, נמכרים קומקומים חשמליים באינספור עיצובים וצורות. זהו מוצר שמושקעת מחשבה ויצירתיות רבה בעיצובו. לעיתים ע"י טובי המעצבים התעשייתיים בעולם. אין ספק, שלמראה הקומקום חשיבות רבה, הוא הרי מהווה פריט שמושך את העין במטבח. לצד עיצובים קלאסיים ועתידניים, ישנם גם עיצובי רטרו שמציעים ניחוח של פעם, עם גימור ועיצוב נקי של זמננו. כאלה העשויים בגימור פלסטיק, זכוכית, נירוסטה, אלומיניום או פלדת אל-חלד, כשהמתכות נותנות עמידות וגם מראה יוקרתי יותר. מצד שני – גימור מתכתי מייקר את המוצר. בכל מקרה, איך שלא תסתכלו על זה, מראה עיניים חשוב בהחלט, אך לא פחות חשובה הידידותיות למשתמש.
שני הפרמטרים הראשונים שעליכם לקחת בחשבון (אחרי שמצא חן בעיניכם העיצוב) הם נפח הקומקום והספקו.

נפח הקומקום

הנפח נמדד בליטרים, ואתם צריכים להתאים את הנפח לגודל המשפחה ולאופי השימוש. קומקומים חשמליים מציעים קיבולת של 1 ליטר בדגמים הקטנים, ועד 2 ליטר בדגמים הגדולים. שימו לב שבדגמים הכוללים מסנן אבנית הקיבולת בפועל תהיה קטנה יותר במקצת.

הספק

נמכרים בדרך כלל עם הספקים של 2000 וואט (W) ועד 3000 וואט. כדאי לדעת, שלמרות שהקומקום נראה תמים, הוא כולל גוף חימום והוא אחד מהמכשירים החשמליים הבזבזניים ביותר בצריכת החשמל מבין המכשירים החשמליים בבית.
הספק גבוה משמעותו אמנם צריכה גבוהה, אך מצד שני הרתחת המים תהיה מהירה יותר.
אם זמן הוא דבר חשוב עבורכם, קחו זאת בחשבון. דבר נוסף: המשוואה הפשוטה של הספק גבוה עם קיבולת מים קטנה, עשויה אף היא לקצר את זמן הרתיחה.

טיפ לגבי חסכון בחשמל!
כדי לחסוך בחשמל, עליכם למלא רק את הכמות הרצויה עבורכם. למשל, אם ברצונכם לחמם כמות של כוס אחת, תוכלו להסתפק בלמלא את הקומקום עד לקו הנמוך במדיד. דבר נוסף: הצטברות אבנית גורמת לקומקום לעבוד קשה ועקב כך לצרוך יותר חשמל.

ניקוי אבנית בקומקום

נקו מדי פעם את האבנית ע”י הרתחת מים עם חומץ או עם כפיות מלח לימון, ותוכלו לרכוש גם קומקום הכולל מסנן מיוחד: דגמים אחדים מציעים גם מסנן מים שדואג להפחית לגמרי את כמות האבנית והכלור שבמים.

נוחות השימוש

בדקו שהקומקום נוח לכם לאחיזה, למזיגה, ולתפעול. האם המכסה רחב דיו בכדי למלא בו מים, והאם נוח להצמיד אליו את הברז? האם ניתן לנקות את פנים הקומקום בקלות?
למען נוחות השימוש, כמעט כל הקומקומים החשמליים כיום הם נשלפים, כלומר הם מתחממים על פלטה עגולה, ולאחר רתיחה ניתן לשלוף אותם ואז הם עצמאיים, ללא חוט החשמל. הפלטה הזו מציעה פעולה סיבובית של 360 מעלות, והדבר נוח במיוחד לשמאליים: ניתן לאחוז בקומקום ולהניח אותו על הפלטה באיזה צד שרוצים.
ואם עסקנו בצדדים, הרי שתמיד כדאי להעדיף קומקום שכולל מדידים שקופים בשני צדדיו, ולא רק בצד אחד. אגב, ישנם דגמים מעטים מאד – בעיקר דגמים יקרים או כאלו הכוללים גם מיחם – שמצוידים בבורר טמפרטורה לקביעה מדויקת מתוך מספר אפשרויות: 40 מעלות להכנת מזון תינוקות, 60 מעלות להכנת רטבים לבישול ותה ירוק, 80 מעלות להכנת אטריות ומנה חמה, ו-100 מעלות להכנת קפה שחור, תה או קפה נמס.

בטיחות

כל הקומקומים כיום מפסיקים פעולתם כשהמים רותחים. דגמים בודדים גם יודעים להתריע על כך באמצעות צפצוף.
במסגרת המלצות הבטיחות, העדיפו דגם המצויד בגוף חימום נסתר, וגם כזה, שמצויד במנגנון אחד או יותר שמספק הגנה למניעת נזק מפני הפעלה ללא מים. יש לבחור קומקום שגם אחרי הרתיחה, מאפשר לגעת בו מבלי להיכוות. רוב הדגמים כוללים ידיות קרות, ולעיתים קרובות גם חלקי גוף קרים אחרים. אם הקומקום נשלף, העדיפו דגם שכולל בסיס שאינו מתחמם.
בדקו שהקומקום נושא באישור תו תקן ישראלי. אחדים מהקומקומים נושאים גם בתו תקן אירופאי, אך כאמור, הישראלי תמיד עדיף.

תרמוסים חשמליים

אם אתם זקוקים להרתחת ומזיגת מים בכמויות גדולות יותר מאשר הקומקום, שווה לבדוק אם תרמוס חשמלי עשוי להיות פתרון טוב יותר. הם עשויים פלסטיק, נירוסטה או זכוכית, מציעים מיכל בקיבולת של ליטרים ספורים, בדרך כלל 2 ועד 5 ליטר, והחשוב מכל: צורת המזיגה שלהם נוחה הרבה יותר מאשר של קומקום: אין צורך להרים את התרמוס אלא פשוט ללחוץ על הכפתור המתאים, ולהניח את הכוס מתחת לפיית המזיגה. אגב, חלקם מאושרים לשימוש בשבת ע"י מכון 'צומת'.

מיחמים חשמליים

לחימום מים בכמות גדולה יותר מזו בה מטפל קומקום או תרמוס, כדאי לחשוב על מיחם חשמלי. אלו מציעים תכולה שבין 3.8 ליטר ( לחימום 15 כוסות) ועד נפח עצום של 75 ליטר (לחימום 300 כוסות ויותר) לדגמים גדולים במיוחד, אם כי הדגמים הפופולריים הם בדרך כלל בקיבולת בינונית של 10 ליטר. תמצאו מיחמים אצל משפחות גדולות ובתי עסק, ובעיקר בקרב ציבור הדתיים ושומרי המסורת, במידה והמיחם קיבל הכשר. מיחם מסוגל לשמור על כמות גדולה של מים חמים באופן רצוף, בדרך כלל בטמפרטורה של 95 ועד 100 מעלות. במיחמים מסוימים שמירת החום בשבת נעשית ע"י מנגנון המפעיל ומכבה את גוף החימום לפי זמן קצוב, וללא תלות בטמפרטורת המים, כשהמשתמש בוחר מבעוד מועד את דרגת החום הרצויה לו. מרבית המיחמים כוללים תרמוסטט שמווסת באופן אוטומטי את פעולת גוף החימום ממצב הרתחה למצב שמירה על החום, ודואג להרתיחם שוב אם המים התקררו. בדומה לקומקום, גם המיחם מצויד במנגנון המפסיק את פעולת המכשיר בהיעדר מים.

טווח מחירים

מחיריהם של קומקומים חשמליים מתחיל ב-65 שקל ועד 500 שקל
מחיריהם של תרמוסים חשמליים מתחיל ב-200 שקל ועד 400 שקל
מחיריהם של מיחמים חשמליים מתחיל ב-120 שקל ועד 2,800 שקל לדגם ענק למוסדות וארגונים.

תקופת אחריות

מרבית המוצרים נמכרים עם שנת אחריות, ובמקרים אחדים גם שנתיים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.